Teamuitjes

Een teamuitje. Het is het moderne woord voor wat vroeger de bedrijfsbarbecue was. Eens per jaar werd de barbecue door de baas aangestoken, werd er door (eerst) baas en personeel gegeten, gedronken en het jaarlijkse hoogtepunt (?) zat er weer op. Een teamuitje kon ook een etentje zijn, een vaak nog statischer bijeenkomst. Toevallig dat juist altijd die avond altijd een paar mensen ineens buikgriep hadden. Hoe anders is dat nu. Geef je nu de datum van een teamuitje door, dan worden meteen de agenda’s getrokken en is de grote vraag: wat gaan we doen? Soms wordt dat bekend gemaakt, soms ook niet. Dan moet je overal maar op voorbereid zijn, met alle scenario’s rekening houden. Feit is dat de jaarlijkse barbecue echt niet meer kan anno 2019. Er blijken veel leukere activiteiten te bestaan die ook nog eens zorgen voor saamhorigheid en activiteiten die een team vaak veel hechter maken. De lachende derde? Dat is je baas die de maandag erna een vrolijk en hechter team op kantoor ziet verschijnen.

 

Kies voor een sportief en actief teamuitje

Behalve met je werk kun je uiteraard ook met je voetbalploeg, handbalteam of andere groepen een ‘teamuitje’ beleggen. Toch is de term teamuitje vooral van toepassing op bedrijven, omdat ook de factor teambuilding een voorname rol speelt bij de activiteiten. Activiteiten willen nogal eens een achterliggende gedachte hebben namelijk. Een teamuitje is ook je collega’s eens op een andere manier leren kennen, iets dat bij het jaarlijkse etentje niet echt lukte, dan zat je collega precies zo aan de eettafel als hoe hij je elke dag half hangend aankeek vanachter zijn bureau. En dus is de conclusie gerechtvaardigd dat als je iets aan teambuilding wilt doen en elkaar écht beter wilt leren kennen, je moet kiezen voor een sportieve en actieve activiteit.

 

Verrassende inzichten

Een teamuitje levert altijd verrassende inzichten op. De jongen die pas net bij jullie werkt blijkt een geboren leider en als het er op aan komt is zij, met jaar grote mond, ineens wel heel stil. De baas, die vanachter een boom toekijkt, ziet precies hoe zijn personeel in elkaar steekt als er sprake is van stress en spanning, Wie neemt het voortouw in de groep en wie hobbelt maar wat mee? Een teamuitje is voor leidinggevenden veel meer dan samen een vlot bouwen. Heel veel meer.

 

Je moet nu wel samenwerken

Tijdens de activiteit kom je er ook achter dat je andere collega toch wel heel erg gedreven is en dat weer een ander teamlid inderdaad de conditie van een wijkagent heeft. Bovendien moet er tijdens de activiteit altijd samengewerkt worden. Ook door die twee die elkaar niet zo liggen of ruzie hebben. Ze worden gedwongen samen te werken en daarmee behoort de vete vaak tot de verleden tijd.

 

Betere sfeer op de werkvloer

Resultaat van een uitje met collega’s kan een betere sfeer op de werkvloer zijn, meer vertrouwen onderling en een betere samenwerking. Allemaal elementen die de productiviteit op de werkvloer ten goede komen. Elkaar goed kennen en goed kunnen samenwerken zijn zaken die ten goede komen aan de prestaties. Bovendien zal iedereen ook gewoon een stuk vrolijker zijn. Investeren in een origineel teamuitje is dus zeker de moeite waard. Je verdient het als bedrijfseigenaar vaak dubbel en dwars terug. Plan gewoon een paar keer per jaar iets, en geheid dat het van maandag tot en met vrijdag een stuk leuker werken is.

 

Meerkamp, survival of lasergamen

Het leuke is, je hebt tegenwoordig zoveel meer keuze dan een barbecue of een etentje. Natuurlijk, dat doe je ook, maar wel in combinatie met iets anders, iets actiefs. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan tegenwoordig, zoals je in plaats van een avondje ook een compleet weekend met je team op pad kunt gaan. Voorbeelden? Die zijn er te kust en te keur. Lasergame bijvoorbeeld, waarbij je je collega een paar fikse blauwe plekken bezorgt of juist en andere collega helpt. Een meerkamp op het water, ook al erg leuk en wat denk je van en militaire missie? Je kunt met elkaar naar het theater om daar zelf aan het acteren te slaan of je gaat voor de obstaclerun of kiest toch voor het bekende moordspel. Een survivaltocht is er ook nog steeds en inderdaad, nog steeds moet je ook samen een vlot zoen te bouwen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. En de activiteiten koppel je natuurlijk aan een hapje en een drankje, of een paar meer.

 

Escape room

Erg populair is met je team een escape room bezoeken. Escape rooms heb je op heel verschillende plaatsen; van een oud kasteel tot in een enorm groot bedrijfspand. Escape Room betekent eerst opgesloten worden en vervolgens maar zien hoe je ontsnapt binnen een bepaalde tijd. Via bijzonder cryptische omschrijvingen en andere opdrachten word je – als het goed is- uiteindelijk richting uitgang geloodst. Wie is wijs? Wie durft out of the box te denken en wie houdt het hoofd koel in de slotfase van het spel? Prachtige activiteit, die je – als je toch lekker lang wilt barbecueën- compact en kort kunt houden. Het is maar net wat je wilt, alles lijkt mogelijk.

 

Maak juist ‘de stille’ verantwoordelijk voor het team

Er is altijd een rol voor iedereen weggelegd. Dus als de oudste bediende echt niet meer aan de meerkamp mee kan doen, dan maak je hem coach. Of je maakt de wat schuwe medewerker verantwoordelijk en laat juist hem de boel regelen. Een teamuitje is veel meer dan er even gezellig met elkaar op uit. Zet kenners op een krukje en laat ze kijken naar wat er gebeurt en geheid dat ze snel aankunnen geven wie de natuurlijke leiders zijn en welke mensen achter de meute aanhobbelen. Uitjes met het personeel leveren vaak verrassende inzichten op en alleen daarom is het de moeite al waard. En behalve dat, hoewel aanvankelijk mensen misschien sceptisch zijn, blijkt het achteraf in vrijwel alle gevallen gewoon erg gezellig. De brede grijns op maandagmorgen is daar het ultieme bewijs van.

You don't have permission to register