Leuke teambuilding uitjes

Teambuilding door samen met je team een leuke activiteit te doen? Dat verdient zich in alle opzichten terug. Door leuke teambuilding uitjes groeit een team nadrukkelijk naar elkaar toe, wordt er beter samengewerkt, is er meer wederzijds begrip en gaat de productiviteit omhoog. Het is als werkgever dus zeer de moeite waard om zo nu en dan eens een leuk teambuilding uitje plannen.

 

Waren de mogelijkheden aanvankelijk beperkt, dat is tegenwoordig wel anders. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het met je kleine of grote team doen. Van de bekende survivaltocht tot het spelen van Moordspel. En wat dacht je van lasergamen, of van een picknick waarbij iedereen een product mee moet nemen? De barbecue of de kegelavond lijkt voorgoed tot het verleden te behoren. Het is actie tegenwoordig, en dat helpt elk team om dichter naar elkaar toe te groeien.

 

Momenteel zijn vooral de zognaamde Escape Rooms gewild. Je laat je dan als groep geheel vrijwillig opsluiten in een ruimte en moet daar binnen een bepaalde tijd zien weg te komen. Hoe? Via cryptische omschrijvingen en subtiele aanwijzingen. Lastig, maar buitengewoon inspannend en spannend. Een meerkamp op het water met z’n allen? En heel weekend weg of zelfs het uitvoeren van een militaire missie. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden van de leuke teambuilding uitjes van nu. Behalve de activiteit zelf, gaat er achter de oppervlakte een interessant mechanisme in werking. Door de teams slim in te delen zorg je dat twee kemphanen bij elkaar in een team zitten en gedwongen worden tot samenwerking. Door slim in te delen zorg je dat de bescheiden kantoorklerk de leiding moet nemen en beslissingen moet nemen die wellicht wat minder leuk zijn voor de gebraden hanen van de groep. Kijken of de rest hem volgt. En gedurende het spel, en zeker als het spannend wordt, zie je wie in stressvolle momenten koel blijft en doet, en wie liever hard wegloopt. Als leidinggevende zie je precies wie stressbestendig is en wie niet.

 

Uiteraard combineer je de inspanning met de nodige ontspanning om elkaar op een andere manier te leren kennen; met een hapje en drankje dus. Dan hoor je nog eens wat en snap je waarom collega’s zich op een bepaalde manier gedragen. Er komt meer begrip over en weer en dat vertaalt zich ook richting werkvloer. Want van een van die leuke teambuilding uitjes zie je snel resultaat terug op de werkvloer: mensen zijn vrolijker, werken veel beter samen, praten meer met elkaar en zijn productiever. En dus is het de investering dubbel en dwars waard. Oh ja, ook leuk is een theaterbezoek. Op de bühne, heerlijk in elkaars huid kruipen. Jij laat de baas zien hoe hij zich gedraagt door hem na te spelen, andersom wordt ook jou en spiegel voorgehouden. Ook leerzaam. En hilarisch.

You don't have permission to register